De aller moeilijkste vraag

Wat is nou het verschil tussen een uitvaartverzorger en een ritueel begeleider bij afscheid.
Heel in het kort: de uitvaartverzorger zorgt dat alles tot in de puntjes wordt geregeld en ik zorg voor het samen stellen en uitvoeren van de afscheidsviering. Een soort dominee zonder geloof maar met gevoel voor symbolen en persoonlijke rituelen.
Zowel de uitvaartverzorger alsook de ritueel begeleider zijn betrokken bij de familie/vrienden. Ieder op eigen momenten.

Wat een verschil met vroeger …. Ik moet denken aan een situatie rondom het overlijden van mijn vader. Mijn vader is 28 jaar geleden overleden, op bijna 80 jaar leeftijd. Als familie zaten wij bij elkaar om de begrafenis te regelen, uiteraard verdrietig maar we wilden ook een mooi afscheid regelen. De organisatie bespraken we met een mijnheer van de uitvaartonderneming waar mijn ouders hun hele leven al bij waren verzekerd.

We moesten een kist uitzoeken, een kaart samenstellen, een datum plannen voor de uitvaart. Wel of niet de kist open houden bij de condoleance. Kiezen of we de kist wilden laten zakken met bij zijn van de bezoekers en of wij als laatsten bij het graf wilden blijven. Allemaal keuzemomenten. Moeilijke keuzes, je wil het als familie graag in goede afstemming doen.

Toen kwam Het Moment.

Ja, zei hij en dan komt nu de aller moeilijkste vraag. Deze vraag vinden de meeste families heel moeilijk. Neem er echt even de tijd voor. De spanning was opgebouwd. Wij zaten er klaar voor…
“Hoeveel broodjes kaas en ham moeten er komen na afloop.” vroeg hij met een ernstig gezicht.
Na alle lastige keuzes waren wij zo opgelucht met deze vraag dat wij de slappe lach kregen. Nog heel lang hebben we bij familiedagen die zin gebruikt: en dan komt nu de aller moeilijkste vraag: hoeveel broodjes moeten er komen !

Deze mijnheer deed zijn werk netjes maar verder was er weinig contact en steun. Dat is wat ik nu veel meer zie bij uitvaartverzorgers. Persoonlijke betrokkenheid.

Omdat het een intensieve samenwerking is tussen de familie, de uitvaartverzorger en de ritueel begeleider werk ik graag samen met ondernemingen die dezelfde waarden onderschrijven : betrokken, liefdevol en oog voor het persoonlijke.

Deel deze informatie