Afscheidsceremonie

Wanneer u een kerkelijke binding heeft, kunt u een dominee of pasto(o)r inschakelen om de dienst vorm te geven. Heeft u geen of minder binding met een kerk, dan kunt u mij als ritueel begeleider inschakelen.

Een afscheidsbijeenkomst geef ik samen met familie en vrienden vorm. Met oog voor het unieke verhaal van de overledene. In het gesprek met u vraag ik naar de specifieke wensen en inbreng van de nabestaanden. Samen zoek ik naar mogelijkheden om het leven van de overledene te gedenken in woorden, muziek, beelden, symbolen en kleine rituelen. Geheel in de stijl en sfeer van de overledene en familie/vrienden. Het vormgeven van een persoonlijk afscheid vraagt om betrokkenheid en specialisatie.  De afscheidsviering wordt een dierbare herinnering om in liefde naar terug te kijken.

Ik werk nauw samen met de door uw uitgekozen uitvaartverzorger.

 

Hoe gaat het in zijn werk

In het gesprek dat ik heb met de familie/vrienden gaan we op zoek naar de rode draad in het leven van de overledene. Wat voor persoon was de overledene en welke specifieke eigenschappen had deze persoon? Wat maakte deze persoon tot een geliefd mens, welke leuke eigenschappen zijn op te noemen en ook wat waren moeilijke momenten in zijn of haar leven?

Naast het schrijven van een levensverhaal kan ik u, indien gewenst, helpen bij vinden van passende muziek, teksten, symbolen en rituelen. Ook kan ik u adviseren en ondersteunen bij het zelf spreken bij een uitvaart.

In de week voorafgaand aan de begrafenis of crematie kom ik op huisbezoek voor het familiegesprek en houden wij de hele week contact.

 

Vooraf contact

Als u weet dat u gaat sterven en u wilt vooraf uw eigen afscheidsdienst doorspreken, dan kan ik op korte termijn een afspraak met u maken. De ervaring leert dat het heel rustgevend kan zijn als u heeft kunnen delen wat uw wensen zijn.